Un equip de tres investigadors de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (Amaia Hervás, Marta Cancino i Javiera Uribe) i dos de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa (Maria Jesús Arranz i Maria Cárcel) -liderats per la Dra. Hervás- han participat en un dels treballs internacionals més importants sobre l’etiologia dels Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) realitzats fins al moment i publicat a finals de desembre a la prestigiosa revista Nature Medicine.
Els resultats de l’estudi -realitzat en una vintena de famílies amb membres afectats amb TEA i desenvolupat juntament amb investigadors de la Universitat de San Diego, liderats pel Dr. Jonathan Sebat- evidencien que noves mutacions produïdes durant l’espermatogènesi poden contribuir a la simptomatologia del TEA. La seqüenciació genòmica de mostres de sang, saliva i esperma van demostrar noves mutacions associades al TEA que només eren detectades en l’esperma.
La troballa té importants implicacions clíniques i científiques a l’evidenciar que les determinacions de risc genètic realitzades únicament en sang poden ser insuficients, i en conseqüència, és convenient desenvolupar estudis a nivell d’esperma. La detecció precoç d’aquestes mutacions novelles pot ajudar a disminuir el risc de transmissió als fills mitjançant selecció d’esperma no afectat, com destaca l’editorial dedicat a l’estudi i publicat en el mateix número de la revista.
A més, obre noves línies d’investigació que podrien explicar l’associació entre edat paterna i risc de TEA. Segons la Dra. Amaia Hervás “la determinació del risc genètic basat en cèl·lules germinals suposa un important canvi d’estratègia que incrementarà sensiblement la detecció primerenca de TEA i el valor del consell genètic, augmentant les possibilitats de tractament i millora dels afectats”.
Són diversos els mitjans que s’han fet ressò de la noticia en qüestió en el transcurs d’aquests dies. Aquí trobareu una breu selecció:
Comentaris recents