Què és la telemedicina? La telemedicina és l’intercanvi d’informació del pacient entre professionals o entre pacient i professional de forma directa. (definició adaptada del Norwegian Center for telemedicina, 2007 1).
Tenint en compte la definició, la telemedicina no és un invent actual. Es podria dir que va néixer a finals del sXIX, tot i que la data exacte no se sap. Va ser durant la Guerra Civil Americana on es va utilitzar el telègraf per donar instruccions mèdiques pel tractament dels soldats.
No obstant, l’actual era digital que ha transformat la societat i la continua transformant ens està empenyent a un canvi en l’assistència sanitària. Dins aquests canvis, la telemedicina era un agent que podia ajudar en aquesta transformació. No obstant això, una aparició inesperada: el COVID-19 ha acabat de tensionar el sistema i en el moment actual fa imprescindible la utilització de la telemedicina per garantir un sistema sanitari de qualitat i equitat.
La xarxa XISCAT formada per 8 institucions sanitàries ja fa temps que treballem en diferents projectes de telemedicina. En el moment actual tenim en marxa 17 projectes de telemedicina. Aquests projectes tenen diferents àmbits: atenció primària i atenció hospitalària; diferents patologies: malalties de la pell, demències, diabetis, MPOC, psoriasis, claudicació intermitent, llet materna, psoriasis… El 50% són projectes de telemedicina entre professionals, on la més coneguda és la teledermatologia, però també hi ha un 50% on el pacient és el protagonista. Si mirem els professionals implicats podem dir que tenim projectes amb molts dels professionals de la salut: metges, infermeres, psicòlegs, farmacèutics, terapeutes ocupacionals, fisioterapeutes, …
Alguns del projectes són en col·laboració entre diferents institucions sanitàries. Un dels objectius de la Xarxa Xiscat és poder fer xarxa i aconseguir més projectes col·laboratius per poder millorar el nostre sistema sanitari.
Un dels problemes o les millores que s’han de resoldre en els projectes de telemedicina són la integració de les app o les plataformes amb els sistemes d’informació de cada institució. Només un 33% dels projectes dins els membres XISCAT estan integrats amb els seus sistemes d’informació.
El moment actual que vivim, esperem que la crisi es pugui convertir en oportunitats de millora, i aquí la innovació és la clau. Esperem que la pròxima entrada del blog sobre telemedicina us podem explicar els grans canvis que hem fet els membres XISCAT en telemedicina.
Bibliografia:
Zanaboni P, Knarvik U, Wootton R. Adoption of routine telemedicine inNorway: The current Picture. Glob Health Action. 2014; 7:1-13.
Comentaris recents